Agenția imobiliară va fi întotdeauna echilibrul pieței imobiliare. Poate vă întrebați ce s-ar întâmpla dacă nu ar exista agenții imobiliare. Păi este foarte simplu. Într-o primă fază prețul cerut de proprietari va crește foarte repede peste puterea de cumpărare a celor care achiziționează. Proprietarii în majoritatea cazurilor nu știu cât să ceară, cum să prezinte proprietatea și cum trebuie purtată o negociere. Foarte important însă, nu va crește și cererea de proprietăți. Cererea pentru proprietăți este dictată de puterea de cumpărare a locuitorilor regiunii unde se vinde proprietatea. În perioadele de criză cumpărătorii sunt marea majoritate investitori. Aceștia cumpără în perioadele de criză pentru că cel mai probabil în aceste perioade consideră că se rentează investiția. În perioadele de creștere economică, marea majoritate a cumpărătorilor sunt persoane care apelează la credite imobiliare sau proprietari care vând pentru a se muta la o casă nouă.
Cererea este direct proporțională cu puterea de cumpărare și cu "starea națiunii" economic și social.
Deci proprietarii vor cere mult peste posibilitățile cumpărătorilor. Piața se va bloca într-o oarecare măsură. Imediat după aceea va urma "reversul medaliei". Se vor cumpăra doar proprietățile imobiliare care se vând în regim de urgență, de către proprietar, la un preț cu mult sub prețul pieței. Singurii beneficiari în această situație, situație care oricum este de scurtă durată, vor fi dezvoltatorii imobiliari care vor putea să vândă liniștiți la un preț mai mare, mai ales celor interesați să achiziționeze prin credit imobiliar.
O perioadă de câteva luni de acest gen va duce automat la prăbușirea pieței imobiliare din regiunea respectivă și atunci atât proprietarii cât și cumpărătorii vor avea de pierdut.
În țările unde locuitorii preferă să ocolească agențiile imobiliare, piața imobiliară este blocată. Ca și comparație putem vedea regiunile unde proprietarii au ales să-și închiriere proprietățile în regim hotelier.
În schimb în țările unde agentul imobiliar este calificat să încheie chiar și actele de vânzare cumpărare și majoritatea vânzărilor imobiliare se efectuează prin intermediul agențiilor imobiliare piața imobiliare este dinamică, stabilă și toată lumea are de câștigat.
Trebuie să înțelegem faptul că, dacă în anumite țări sau regiuni prețurile la imobiliare sunt mari, comparativ cu alte țări sau regiuni, și totuși se cumpără foarte repede, puterea de cumpărare a locuitorilor regiunile respective este suficient de mare sau regiunea este foarte căutată fiind o regiune sau o zonă de interes economic.
Tot ce am explicat mai sus se poate traduce într-un mod simplu: Dacă vecinul a vândut cu "atât" eu ca și proprietar cu siguranță pot vinde mai scump. Cam acest lucru se va întâmpla dacă nu vor mai exista agenții imobiliare.
Sursă imagini:
Data articol: 13-02-2024