În România trendul pentru imobiliare s-a păstrat același. Orașele mari au fost în topul achiziționării de proprietăți imobiliare, indiferent că vorbim de investiții în spații de locuit sau investiții în spații comerciale. 2023 a fost un an agitat în care investițiile în imobiliare au fost dictate de piața de capital. Toată lumea a fost cu ochii pe burse și pe piețele financiare. S-a cumpărat haotic deoarece imobiliarele sunt printre cele mai sigure investiții când piețele financiare sunt instabile.
Majoritatea investițiilor în imobiliare nu se fac pentru profit. Singurii care urmăresc profitul sunt dezvoltatorii imobiliari. În rest investiția în imobiliare este văzută ca o "păstrare destul de sigură a banilor pe termen lung". Prețurile la proprietățile imobiliare scad și cresc, dar per total pierderile în investițiile imobiliare pe termen lung sunt minime sau uneori, în funcție de zonă și oraș, profitabile.
În 2023 tranzacțiile de vânzare cu proprietăți imobiliare pentru spații de locuit au fost pe un trend descendent. Dar prețurile nu au scăzut semnificativ. Acest trend pare totuși să se schimbe în 2024 când primele 3 luni au avut o ușoară creștere pentru tranzacțiile imobiliare mai ales pe zona București.
Orașele mari precum București (zona București-Ilfov), Cluj-Napoca, Constanța, Timișoara, Brașov și Iași au fost în topul preferințelor investitorilor pentru spații de închiriat pentru locuit și spații comerciale. Dar din ce în ce mai mulți investitori în imobiliare iau în considerare achiziția unei proprietăți imobiliare de vacanță. Randamentul anual generat de închirierea în regim hotelier depășește în prezent randamentul anual al unei proprietăți situate în orașele mari pentru închiriere. Acest lucru s-a putut observa în anul 2023 când interesul pentru investiții în turism a crescut.
De asemenea s-a putut observa și un interes crescut pentru terenuri la periferia orașelor mari, probabil datorită faptului că se așteaptă o perioadă foarte bună pentru dezvoltări imobiliare. Cel mai probabil zona București-Ilfov va avea o creștere foarte mare în dezvoltarea de proprietăți imobiliare noi. Datorită noului plan urbanistic al Bucureștiului construcția de imobile noi în municipiul București este destul de redusă. În plus s-au dezvoltat foarte multe cartiere rezidențiale de case și blocuri lângă București. Acest lucru va împinge dezvoltatorii imobiliare la dezvoltări imobiliare în zona București-Ilfov.
Deci ca și concluzie pe piața investițiilor în imobiliare în 2023 chiar dacă nu s-au schimbat foarte multe lucruri, comparativ cu perioada anterioară, s-a putut vedea un interes crescut pentru diversificarea portofoliului investițional.
Sursă imagini:
Data articol: 26-03-2024